Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home2/motorcyc/public_html/sknapredak/includes/db.php on line 8
Seniorska natjecanja - Sahovski Klub Napredak

Seniorska natjecanja


Momčadsko šahovsko prvenstvo
Prvenstvo grada Sarajeva, kolovoza 1994. godine, Sarajevo.
Momčad se plasirala na prvo mjesto, time ostvarila pravo nastupa za Prvu ligu.
Nastupili su: Dragan Glavaš cap., Zoran Šešlija, Boris Žegarac, Enes Pašić, Nadir Fejzagić, Božidar Mandić i Branko Galić.

Od 7. do 9. listopada 1994. godine u Sarajevu, je održan Prvi seniorski momčadski šampionat BiH. Momčad «Napretka» osvojila je četvrto mjesto, u konkurenciji osam momčadi. Za momčad su nastupili: Nedim Lalić, Daniel Novak, Dragan Glavaš cap., Boris Žegarac, Zoran Šešlija, Enes Pašić, Nadir Fejzagić i Božidar Mandić.

U 1995. godini Šahovski klub nije se natjecao u Kupu i prvenstvu.

Treći seniorski momčadski šampionat BiH održan je 22. listopada 1996. godine, u hotelu «Sedra» kod Bihaća. Momčad «Napretka» osvojila je sedmo mjesto sa 20,5 osvojenih poena, u konkurenciji 18 momčadi.

Lipnja 1997. godine u Sarajevu je održano seniorsko momčadsko prvenstvo Kantona Sarajevo.
Momčad «Napretka» plasirala se na prvo mjesto. Time se plasirala za natjecanje u Drugu ligu FBiH.

Natjecanje u Drugoj ligi FBiH održano je srpnja 1997. godine, u Sanskom Mostu.
Momčad «Napretka» plasirala se na treće mjesto, time je ostvarila plasman u Prvu ligu BiH.

Četvrti seniorski momčadski šampionat BiH održan je 30. kolovoza 1997. godine u Zenici. Šahisti «Napretka» osvojili su sedmo mjesto sa 22 osvojena poena, u konkurenciji deset momčadi. Za momčad su nastupili: Dragan Glavaš, Mirza Zerdo, Neven Jakupović, Damir Rašić, Amar Hadžić i Mario Radoš.

Peti seniorski momčadski šampionat BiH održan je 24. kolovoza 1998. godine u Lukavcu. Šahisti «Napretka» osvojili su sedmo mjesto, u konkurenciji deset momčadi. Za momčad su nastupili: Stanko Košanski, Damir Samovojska, Dragan Glavaš, Damir Rašić, Slavenko Glavan i Damir Bošnjak.

Šesti momčadski šampionat BiH održan je od 21. do 29. kolovoza 1999. godine u Bihaću. Momčad ŠK «Napredak» osvojila je deveto mjesto sa 20 osvojenih poena, u konkurenciji deset momčadi, sa šahistima: Zoran Runić, Mladen Vučić, Dragan Glavaš cap., Damir Rašić, Esad Gorić, Mirza Mehmedović, Damir Bošnjak i Želimir Marković.
Napomena: Ovim plasmanom ŠK «Napredak» je ispao iz lige, te će svoj status prvoligaša za 2000. godinu, pokušati osigurati u dodatnim kvalifikacijama s pobjednicima kantonalnih natjecanja.

Momčadsko prvenstvo Federacije BiH, Druga liga, održano je 07. kolovoza 2000. godine u Travniku. Momčad «Napredak» osvojila je prvo mjesto sa 39 osvojenih poena ispred šahovskih klubova: Preporod, Donji Vakuf i dr. Za momčad su nastupili: Šahbaz Nurkić, Stanko Košanski, Dragan Glavaš, cap., Esad Gorić, Damir Rašić, Damir Bošnjak i Bojan Popović.
Ostvarenim rezultatom ŠK «Napredak» vratio se u Prvu ligu BiH.


Travnik 2000. Momčad ŠK «Napredak»

Sedmi momčadski šampionat BiH održan je kolovoza 2000. godine u Neumu. Momčad «Napretka» plasirala se na četvrto mjesto, u konkurenciji deset momčadi, sa šahistima: Robert Ruk, Šahbaz Nurkić, Stanko Košanski, Dragan Glavaš, cap., Esad Gorić, Damir Bošnjak i Damir Rašić.


Neum 2000. meč: ŠK «Napredak» - ŠK «Bihać»

Osmi momčadski šampionat BiH održan je kolovoza 2001. godine u Neumu. Momčad «Napretka» plasirala se na treće mjesto u Prvoj ligi BiH, te izborila plasman u Premijer ligu, u konkurenciji deset momčadi. Za momčad su nastupili: Ognjen Cvitan, Zoltan Varga, Dragan Kosić, Damir Rarić, Esad Gorić, Dragan Glavaš, cap., Damir Bošnjak i Amar Hadžić.

Lipnja 2002. godine u Neumu održano je natjecanje u šahu, u okviru Prve premijer lige BiH. Momčad «Napretka» plasirala se na treće mjesto, u konkurenciji deset momčadi. Time je momčad Šahovskog kluba «Napredak» stekla pravo nastupa na Kupu europskih prvaka za 2002. godinu. Za momčad su nastupili: Ognjen Cvitan, Zoltan Varga, Dragan Kosić, Dragiša Blagojević, Damir Rašić, Dragan Glavaš, cap., Damir Bošnjak i Esad Gorić.


Neum 2002., meč ŠK «Napredak» - ŠK «Panter» Bijeljina


Članak iz tiska Dnevni avaz

Kada je prije osam godina, pod okriljem Hrvatskog kulturnog društva Napredak, utemeljen Šahovski klub «Napredak» Sarajevo, malo tko je vjerovao da će on u ovim burnim vremenima opstati, a nekmoli da će 2002. godine steći pravo sudjelovanja na Momčadskom prvenstvu Europe, koje će se u drugoj polovini rujna održati u Kalitei (Grčka). Taj veliki uspjeh i plasman na treće mjesto u konačnom poretku šahisti Napretka polučili su na nedavno okončanoj Premijer ligi Bosne i Hercegovine u Neumu. U žestokoj konkurenciji deset momčadi oni su se plasirali iza neprikosnovenih i očekivanih putnika za Grčku, šahista Bosne iz Sarajeva i Kiseljaka iz istoimenog gradića u središnjoj Bosni. Ta iznenađujuće uspješna družina igrala je u Neumu u sastavu po pločama: velemajstori Ognjen Cvitan, Zoltan Varga, Dragan Kosić, međunarodni majstori Dragiša Blagojević, te FIDE majstori, Damir Rašić, i Dragan Glavaš. U pričuvi su bili Damir Bošnjak, Esad Gorić i Amar Hadžić. Agilni predsjednik Kluba, inače uspješan direktor Gospodarske banke Sarajevo, gospodin Mijo Mišić, ponosan na svoje šahiste, duboko vjeruje da će oni i na Europskom prvenstvu dostojno sudjelovati i ponovo biti među 15 najboljih momčadi. Inače, u Kalitei se očekuje dolazak oko 50 momčadi iz cijele Europe. Svoj veliki uspjeh šahisti Napretka nedavno su proslavili u Klubu «Lira», gdje su bile pozvane ugledne zvanice iz svijeta šaha, kulture, gospodarstva i politike. Tim povodom organizirana je svojevrsna promocija svih dosadašnjih uspjeha, uključujući i ovaj posljednji i najvažniji, te predstavljeni članovi momčadi, brončane medalje i pokal za osvojeno visoko treće mjesto. Predsjednik HKD Napredak prof. dr. Franjo Topić, u svojoj besjedi s pregršt čestitki nije zaboravio istaći da je ovaj uspjeh šahista plod dobrog i predanog rada, dobrih međuljudskih odnosa u Društvu, kao i to da se sjajno uklapa u proslavu 100-te obljetnice HKD Napredak. Brojni mediji zabilježili su ovo ugodno druženje u «Liri» tradicionalnom okupljalištu članova Napretka i njegovih prijatelja i poštovatelja. Nazočni su bili i predstavnici tvrtki, koje evo već duže razdoblje prate šahiste Napretka na putu prema dobrim rezultatima. Bili su tu pored direktora Gospodarske banke, i direktor Elsatreda d.o.o. Sarajevo, Infosofta Sarajevo, Murse d.o.o. Sarajevo i Derbi Games Mostar- Podružnica Sarajevo. Svi su oni nepogrešivo prepoznali kvalitetu i mogućnosti promicanja kroz šah. Uz prigodan koktel druženje šahista i brojnih gostiju potrajalo je do duboko u noć s jasnom porukom «Sretno u Grčkoj».


Kup evropskih prvaka momčadi, rujna 2002. godine u Kalitei, Grčka.

Momčad «Napretka» plasirala se na 16 mjesto od 43 momčadi.
Nastupili su: Suat Atalik, Zoltan Varga, Dragan Kosić, Dragiša Blagojević, Damir Rašić, Dragan Glavaš, cap. i Amar Hadžić.


Kalitea 2002. momčad ŠK «Napredak»


stoje- Zlatan Varga, Damir Rašić, Amar Hadžić, Suat Atalik i Žoel Lotje
sjede- Dragiša Blagojević, Dragan Glavaš, cap. i Dragan Kosić


U razdoblju od 21. do 29. rujna 2002. godine održan je 18. Kup europskih prvaka u Grčkoj. Momčad ŠK «Napredak» Sarajevo je nakon sedam odigranih kola zauzela visoko16. mjesto u Europi. Dobivena su tri meča, dva su odigrana neodlučno, a dva izgubljena, čime je momčad na kraju sakupila osam meč bodova i 23,5 poena. Očekivani rezultat je popravljen za sedam mjesta, obzirom da je po prosječnom rejtingu ŠK «Napredak» bio rangiran kao 23. momčad od 43 koje su se pojavile na natjecanju.
Za momčad je nastupilo sedam igrača i oni su postigli slijedeće rezultate po pločama:

1. Suat Atalik, velemajstor 5 poena iz 7 partija
2. Dragiša Blagojević, međ. majstor 4 poena iz 7 partija
3. Zoltan Varga, velemajstor 5,5 poena iz 7 partija
4. Dragan Kosić, velemajstor 4,5 poena iz 7 partija
5. Damir Rašić, FIDE majstor 2,5 poena iz 7 partija
6. Dragan Glavaš, FIDE majstor 1 poen iz 5 partija
7. Amar Hadžić, maj. kandidat 1 poen iz 2 partije

Treba naglasiti da je na proglašenju pobjednika dva puta pročitan ŠK «Napredak» i to na dodjeli priznanja po pločama. Zoltan Varga je osvojio zlatnu medalju za najuspješnijeg igrača na trećoj ploči, a Suat Atalik je osvojio brončanu medalju za trećeg najuspješnijeg igrača na prvoj ploči.
Ovaj izuzetan uspjeh ostvaren je velikim zalaganjem igrača i jako dobrom atmosferom koja je vladala u momčadi. Šesnaesto mjesto u Europi pokazuje da je Klub ostvario svoje ambicije s kojima je došao u Grčku. Kao debitant na ovom vrhunskom natjecanju ŠK «Napredak» Sarajevo je dostojno osvjetlao obraz ne samo sarajevskog šaha, već i šaha uopće.


Kalitea 2002., meč ŠK «Napredak» - ŠK «Rošad Ojpen» Belgija

Lipnja 2003. godine, na Jahorini su održana natjecanja Druge Premijer lige BiH. Momčad «Napretka» plasirala se na šesto mjesto, u konkurenciji deset momčadi. Za momčad su nastupali: Suat Atalik, Ognjen Cvitan, Zoltan Varga, Dragan Kosić, Dragan Glavaš, cap., Damir Bošnjak i Amar Hadžić.

Lipnja 2004. godine, u Neumu održana su natjecanja Treće Premijer lige BiH. Momčad «Napretka» plasirala se na osmo mjesto, u konkurenciji deset momčadi i time izgubila status premijerligaša. Za momčad su nastupali: Ognjen Cvitan, Dragan Kosić, Ivan Leventić, Esad Gorić, Ilijas Terzić, Damir Bošnjak, Željko Galić i Amar Hadžić.

U razdoblju od 20. – 26. kolovoza 2005. godine u hotelu “Neum” u Neumu održana je Prva liga Bosne i Hercegovine u šahu za 2005. godinu. Na ovom kvalitetnom ekipnom natjecanju u šahu sudjelovalo je ukupno 10(deset) ekipa. . Nakon završenih 9(devet) kola po Bergerovom sistemu, ŠK “Napredak” Sarajevo je zauzeo 6. mjesto sa 9 bodova. Ekipa ŠK “Napredak” Sarajevo imala je 9 sudionika (6 natjecatelja i 3 rezerve) i nastupala je u sastavu: Kosić (velemajstor), Leventić (međunarodni majstor), Terzić, Galić, Kamberović i Bošnjak (Fide-majstori), te rezerve Hadžić, Jelen i Marković. Značajno je napomenuti da su 2 igrača ŠK “Napredak”, međunarodni majstor Ivan Leventić koji je igrao na drugoj ploči i Fide-majstor Željko Galić na četvrtoj ploči, ostvarili najbolje pojedinačne rezultate na svojim pločama ( po 7 poena iz 9 partija ).

U razdoblju od 26. kolovoza do 01. rujna 2006. godine u hotelu “Neum” u Neumu održana je Prva “A” liga Bosne i Hercegovine u šahu za 2006. godinu. Na ovom kvalitetnom ekipnom natjecanju u šahu sudjelovalo je ukupno 10(deset) ekipa. . Nakon završenih 9(devet) kola po Bergerovom sistemu, ŠK “Napredak” Sarajevo je zauzeo 2-3. mjesto, odnosno po dodatnim kriterijima treće mjesto sa 14 bodova. ŠK “Napredak” Sarajevo je imao šansu da postane pobjednik turnira i da se vrati u Premijer ligu BiH, obzirom da je u posljednjem kolu u susretu sa dotle vodećim ŠK “Bihać” iz Bihaća trebao zabilježiti pobjedu Značajno je napomenuti da je igrač ŠK “Napredak”-a međunarodni majstor Šarić Ante koji je igrao na drugoj ploči, ostvario najbolji pojedinačni rezultat na svojoj ploči ( 7.5 poena iz 9 partija ).

U organizaciji Šahovskog saveza Federacije Bosne i Hercegovine u razdoblju od 25.08. do 31.08.2007. godine u Neumu je održana Prva “A” lige Š.S.FBiH u šahu za 2007. godinu. Ovo kvalitetno ekipno natjecanje u šahu je održano u hotelu “Neum”, na kojem je nastupilo 10 ekipa. Nakon završenih 9(devet) kola po Bergerovom sistemu ( svak sa svakim) Šahovski klub “Napredak” Sarajevo je ubjedljivo osvojio prvo mjesto. ŠK “Napredak” je ostvario 7 uzastopnih pobjeda i 2 neriješena rezultata, kada je bilo osigurano prvo mjesto. Za Klub su natupili velemajstori Kurajica Bojan, Janković Alojzije i Šarić Ante, fide-majstori Trkulja Goran, Terzić Ilijas, Bošnjak Damir i Galić Željko, majstorski kandidati Hadžić Amar i Tucaković Mario i Marković Želimir. Na prve dvije ploče, velemajstori Kurajica Bojan i Janković Alojzije postigli su najbolje pojedinačne rezultate prvenstva na svojim pločama sa 6 poena iz 8 partija, odnosno 6 poena iz 7 partija. Ovim rezultatom ŠK “Napredak” Sarajevo je osigurao povratak u Premijer ligu, odnosno nastup na najkvalitetnijem ekiprnom prvenstvu u šahu “Premijer ligi BiH” u 2008. godini.

U organizaciji Šahovske unije Bosne i Hercegovine i tehničkoj organizaciji Šahovskog saveza Herceg-Bosne u razdoblju od 04.06. do 12.06.2008. godine u Neumu je održano ekipno prvenstvo BiH u šahu za seniore - “Premijer liga Bosne i Hercegovine u šahu za 2008. godinu”. Prvenstvo je održano u hotelu “Zenit”, na kojem je nastupilo 10 ekipa po Bergerovom sustavu od 9 kola ( svak sa svakim). Nakon odigranih 9 kola, Šahovski klub “Napredak” Sarajevo je osvojio treće mjesto, iako je na startu prvenstva bio rangiran kao osma ekipa na osnovu rejtinga njegovih igrača. Klub je u 9 mečeva ostvario ukupno 12 meč bodova sa 29.5 pojedinačnih poena, odnosno pet pobjeda, 2 neriješena rezultata i 2 poraza od dvije prvoplasirane ekipe (ŠK ”Bosna” Sarajevo i ŠK “Bihač” Bihač). Za Klub su nastupili velemajstori Janković Alojzije (5/9), Kurajica Bojan (4.5/9), Šarić Ante (4.5/8) i Kosić Dragan (5.5/9), međunarodni majstor Runić Zoran (5/9), fide-majstori Trkulja Goran (4.5/9), Terzić Ilijas (0.5/1), Galić Željko i Bošnjak Damir i majstorski kandidat Hadžić Amar. Za osvojeno treće mjesto, organizator je Šahovskom klubu “Napredak” Sarajevo dodijelio pehar, diplomu i pojedinačne medalje za njegove igrače. Također, ovim rezultatom ŠK “Napredak” Sarajevo je osigurao nastup na Kupu europskih prvaka, ali zbog nedostatka financijskih sredstava je otkazao učešće.

U organizaciji Šahovske unije Bosne i Hercegovine i tehničkoj organizaciji Šahovskog saveza Republike Srpske u razdoblju od 06.06. do 14.06.2009. godine u Banja Vručici kod Teslića je održano ekipno prvenstvo BiH u šahu za seniore - “Premijer liga Bosne i Hercegovine u šahu za 2009. godinu”. Prvenstvo je održano u hotelu “Posavina”, na kojem je nastupilo 10 ekipa po Bergerovom sustavu od 9 kola ( svak sa svakim). Nakon odigranih 9 kola, Šahovski klub “Napredak” Sarajevo je po osnovnom kriterijumu - meč bodovima dijelio šesto, sedmo i osmo mjesto, ali je po dodatnim kriterijumima osvojenih pojedinačnih bodova bio osmi. Klub je u 9 mečeva ostvario ukupno 7 meč bodova sa 23 pojedinačna poena, odnosno 2 pobjede, 3 neriješena rezultata i 4 poraza. Za Klub su nastupili velemajstori Janković Alojzije (4/9), Šarić Ante (4.5/9), Kosić Dragan (4/9) i Tratar Marko (3.5/9), fide-majstori Trkulja Goran (4./9), Terzić Ilijas (1.5/7) i Bošnjak Damir (1.5/2). Oslabljeni sastav ŠK “Napredak Sarajevo u odnosu na prethodnu godinu, uvjetovan prije svega nedostatkom financijskih sredstava, nije osigurao sudjelovanje ekipe na Premijer ligi BiH za 2010. godinu. Iduće godine ŠK “Napredak” Sarajevo će se natjecati u Prvoj A ligi ŠSFBiH.

U organizaciji Šahovskog saveza Federacije Bosne i Hercegovine i suorganizaciji Šahovskog saveza Tuzlanskog kantona u razdoblju od 18.07. do 24.07.2010. godine u Tuzli je održana Prva “A” liga ŠSFBiH u šahu - 17. ekipno natjecanje za seniore u šahu za 2010. godinu. Natjecanje je održano u motelu “Rudar”, na kojem je nastupilo 10 ekipa po Bergerovom sustavu od 9 kola ( svak sa svakim). Nakon odigranih 9 kola, Šahovski klub “Napredak” Sarajevo je osvojio drugo mjesto. Klub je u 9 mečeva ostvario ukupno 15 meč bodova sa 33.5 pojedinačnih poena, odnosno sedam pobjeda, 1 neriješen rezultat i 1 poraz od prvoplasirane ekipe ŠK “Dr. Dido” Sanski Most. Za Klub su nastupili velemajstor Kosić Dragan (4.5/8), međunarodni majstor Runić Zoran (6/9), fide-majstori Trkulja Goran (5/9), Galić Željko (3.5/7), Bošnjak Damir (6.5/9) i Terzić Ilijas (5.5/9) i majstorski kandidat Tucaković Mario (2.5/3). Porazom u šestom kolu u direktnom meču sa ekipom ŠK “Dr. Dido” iz Sanskog Mosta, ŠK “Napredak” Sarajevo je izgubio titulu prvaka Prve “A” liga ŠSFBiH u šahu za 2010. godinu. Za osvojeno drugo mjesto, organizator je Šahovskom klubu “Napredak” Sarajevo dodijelio pehar i prigodnu sliku-fotografiju.

U organizaciji Šahovske Unije Bosne i Hercegovine i suorganizaciji Šahovskog saveza Herceg- Bosne u razdoblju od 04.06. do 12.06.2011. godine u Neumu je održana Premijer liga BiH u šahu - 10. ekipno natjecanje za seniore u šahu za 2011. godinu. Natjecanje je održano u hotelu “Zenit”, na kojem je nastupilo 10 ekipa po Bergerovom sustavu od 9 kola (svak sa svakim). Nakon odigranih 9 kola, Šahovski klub “Napredak” Sarajevo je osvojio šesto mjesto. Klub je u 9 mečeva ostvario ukupno 8 meč bodova sa 24 pojedinačnih poena, odnosno dvije pobjeda, 4 neriješena rezultata i 3 poraza od tri prvoplasirane ekipe ŠK “Bosna” Sarajevo, ŠK “Bihać” Bihać i ŠK “Glasinac” Sokolac. Za Klub su nastupili velemajstori Šarič Ante (3.5/9) i Kosić Dragan (4.5/9), međunarodni majstori Bejtović Jasmin (4.5/9) i Gorić Esad (4/9), fide-majstori Bošnjak Damir (3/7), Terzić Ilijas (3/7) i Galić Željko (0.5/1) i majstorski kandidat Tucaković Mario (1 /3). Ovim rezultatom Šahovski klub “Napredak” Sarajevo je osigurao nastup i iduće godine u najkvalitetnoj ekipnoj šahovskoj ligi BiH.

U organizaciji Šahovske Unije Bosne i Hercegovine i tehničkoj organizaciji Šahovskog saveza Republike Srpske u razdoblju od 02.06. do 10.06.2012. godine na Jahorini je održana Premijer liga BiH u šahu - 11. ekipno natjecanje za seniore u šahu za 2012. godinu. Natjecanje je održano u hotelu “Bistrica”, na kojem je nastupilo 10 ekipa po Bergerovom sustavu od 9 kola (svak sa svakim). Nakon odigranih 9 kola, Šahovski klub “Napredak” Sarajevo je osvojio četvrto mjesto. Klub je u 9 mečeva ostvario ukupno 13 meč bodova sa 29.5 pojedinačnih poena, odnosno pet pobjeda, 3 neriješena rezultata i 1 poraz od drugoplasirane ekipe ŠK “Bosna” Sarajevo. Trećeplasirana ekipa ŠK “Slavija” iz Lukavice je imala također 13 meč poena i samo pola pojedinačnog boda više (30) od ŠK “Napredak” Sarajevo. Za Klub su nastupili velemajstori Janković Alojzije (5/9) i Kosić Dragan (6/9), međunarodni majstori Bejtović Jasmin (4.5/9) i Gorić Esad (4/9) i fide-majstori Rašidović Sead (5.5/9), Bošnjak Damir (2.5/6), Terzić Ilijas (1/2) i Galić Željko (1/1).


Copyright © 2017 SKNapredak.com | Kontakt